top of page
  • Foto van schrijverMeuris Björn

Irminzuil/boom symboliek rad/zon #3

Waarschijnlijk heb je door toedoen van de vorige schrijfsels (symboliek rad/zon #1+ #2) het steeds wederkerige thema van sterven en herleven opgepikt. Dit sterven en herleven wordt uitgedrukt door meerdere vergelijkbare concepten: een jaar dat geboren wordt (winter zonnewende) en een jaar dat langzaam terug sterft (zomer zonnewende), maar ook door de boom die in een jaar (of leven) hetzelfde traject doorloopt.


De Irminzuil, die door onze voorouders vereerd werd, is, als logische figuurlijke vergelijking qua vorm en symbolische functie, de perfecte fusie tussen de boom (=yggdrasil/levensboom) en het rad (=zon/zonneloop). In de eerste plaats kun je je er een boom in verbeelden, met een stam en afhangende takken.

In de tweede plaats had deze (Irmin) zuil ook de verantwoordelijkheid het hemelgewelf te stutten en kon je via deze zuil in contact komen met het goddelijke (=Yggdrasil/levensboom).


Als we de Irminzuil verder ontleden, dan stellen we vast dat bovenaan de zuil, op de twee uitersten, twee spiralen/spiraalkoppen te zien zijn. Deze spiralen zijn voorstellingen van de zon. Meer bepaald de opgaande zon rechts en de dalende zon links (rad/zon #1) in de jaarcyclus.


We zien doorheen de geschiedenis dat men steeds nieuwe concepten en zinnebeelden zocht, vond of plots ontdekte die reeds bestaande concepten op hun specifieke manier in een nieuwe vorm of aard (figuurlijk of symbolisch) uitdrukten of aanvulden. Wat dat betreft, is/kan symboliek perfect evolutionair zijn, maar de idee moet natuurlijk wel behouden blijven en in een logisch verlengde daarvan liggen.


Rad, boom en Irminzuil staan symbool voor het leven dat voortvloeit uit de dood. Ze hebben verschillende verschijningsvormen, maar drukken hetzelfde uit.


Veel planten, met name de zonnebloem, hebben in hun prille groeifase een tijdje de vorm van een Irminzuil...


Björn Meuris





48 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page